Ce mai copiază chinezii? O localitate întreagă, din Austria

Dacă iei cu copy/paste un citat și îl folosești ca și când ar fi al tău, înseamnă furt intelectual, da? Dacă reproduci muzică sau versuri și îți arogi meritele de a le fi creat, e furt, clar, nu?

Dar dacă reproduci…un sat? Clădire cu clădire, stradă cu stradă, biserica, terasele, ba chiar și iazul satului, asta ce mai e? Ha?! Nu încercați să răspundeți că până acum, la nivel planetar, încă nu s-a reușit să se găsească răspunsul.

Avocații de pe Terra au rămas cu gura căscată (încă o dată – ¨ha?!¨) și mai întâi trebuie să își revină după ce în 2012 China a anunțat cu cea mai mare seninătate că a copiat localitatea austriacă Hallstatt.

20120804_132329

Povestea asta am aflat-o când am ajuns în Hallstatt, în prima cafenea în care locuitorii micuței așezări nu contenesc încă să dezbată subiectul.

Oamenii au fost năuciți când în 2011 o delegație austriacă a mers în China și în timp ce austriecii își serveau pachețelele de primăvară și porcul cu urechi de lemn, reprezentanții unei companii de real estate le-au spus așa, printre altele, că sunt interesați să stabilească o înfrățire între Hallstatt din Austria și Hallstatt din China.

Care Hallstatt din China este o copie a superbei localități austriece, ¨dom’le ce sate frumoase aveți, în cinci ani le copiem pe toate și facem o mică Austria într-un colț din China, ca să nu mai bată turiștii chinezi atâta drum¨.

20120804_132636

După ce au înghițit – cu noduri – mâncarea, austriecii au constatat că nu pot înghiți absolut deloc ideea. Localitatea are 800 de oameni, este în patrimoniul UNESCO, a fost fondată de celți în anul 800 î.Hr., oamenii țin la valorile și la unicitatea lor, deci cum să admită ideea unui Hallstatt ¨made in China¨?

Pe măsură ce au început să analizeze noutatea, locuitorii din Hallstatt au devenit din ce în ce mai revoltați.  Păi să reproduci o localitate înseamnă să iei măsuri, să faci schițe, să ai echipe întregi de documentare.

Cum au făcut chinezii asta? Răspunsul pe care l-au intuit i-a enervat și mai mult decât întrebarea. Este clar că printre nenumărații turiști care în ultimii ani au țăcănit aparatele foto pe străzile lor s-au aflat și ¨spioni¨, care au livrat informații prețioase firmelor de arhitectură și construcții.

20120804_132642

A avut apoi o revelație preotul din Hallstatt. Cum, au copiat și biserica? Ce să facă chinezii cu o biserică?

Răspunsul a fost aflat curând, din interviurile pe care chinezii le-au dat unor prestigioase publicații internaționale. Nicio problemă, vă rugăm să stați liniștiți, în clădirea bisericii se va face un restaurant, o sală de sport sau una de concerte.  Că doar nu or să se facă slujbe!

IMG_2705

Încercând să îi bată cu propriile arme, câțiva arhitecți austrieci s-au dat drept cumpărători de locuințe și au reușit să pătrundă în imobilele din satul chinezesc.

S-a adăugat o nouă rundă de revoltă când au văzut că ceea ce e afară nu se pupă cu ce e în interior, ferestrele și ușile sunt puse anapoda și nenumărate alte erori se pot observa cu ochiul liber, și asta pentru că ¨spionii¨ chinezi nu au avut acces in interiorul clădirilor din satul austriac.

20120804_133327

Cert este că în ciuda uimirii și indignării europene, chinezii și-au văzut înainte de treabă și in iunie 2012 au anunțat că au finalizat construcția, care, după unele surse, a costat 940 de milioane de dolari și se află în provincia Guangdong.

Și ca să nu își dezmintă calitatea lor de maeștri în arta copierii, au recompus inclusiv lacul și au achiziționat porumbei, ca să fie ca în Austria.

IMG_2858

Lacul Hallstatt, Austria

Bine, lacul e de vreo 50 de ori mai mic și după spusele unor observatori, e mai degrabă o mlaștină, priveliștea superbă a munților austrieci este înlocuită de cea a unor dealuri aride, iar în loc de aer curat, de munte, viitorii locuitori ai așezării chinezești vor fi nevoiți să suporte smogul, provincia Guangdong – supranumită ¨atelierul lumii¨ –  fiind recunoscută pentru gradul ridicat de poluare.

20120804_133336

Dincolo de umorul și ineditul situației, se pune întrebarea: de ce au copiat chinezii localitatea din Austria? Iar unul dintre răspunsuri este că în China, oameni cu venituri medii și mari, caută  să investească dar și să facă dovada standingului lor.

O casă în ¨chinezeasca localitate austriac㨠se vinde cu sume între 200.000£ și 500.000£, adică la prețuri mai mari decât în localitatea austiacă originală. Ar fi fost mai simplu ca investitorii chinezi să cumpere o casă chiar în frumoasa localitate din Austria, nu?

IMG_2722

Turiștii chinezi vizitează Hallstatt (Austria)

Nu, pentru că, să nu uităm, în China există restricții legate de investițiile în străinătate, care fac imposibil acest lucru. Un alt motiv care a stat la baza deciziei de a copia este competiția acerbă care există între companiile imobiliare din China. Aceasta pare că a fost o găselniță a unei companii de real estate, în încercarea de a se diferenția de competitori.

Cert este că în cele din urmă până și austriecii au înțeles avantajele pe care le au din această poveste, așa că au trecut peste resentimente și au început să valorifice oportunitățile.

IMG_2725

Dacă în 2005 Hallstatt (Austria) avea doar vreo 50 de turiști chinezi pe an, acum numărul acestora se ridică la câteva zeci de mii. Mai mult, publicitatea făcută localității este imensă, știrile despre Hallstatt, dar și fotografii cu superba localitate au apărut pe aproape toate marile agenții ale lumii.

IMG_2720

Turiștii chinezi vin în număr mare la Hallstatt, în Austria, să se fotografieze cu ¨originalul¨

Cu umor și inteligență, Hallstatt (Austria) a exploatat această pățanie și așa se face că sloganul cu care astăzi se promovează stațiunea este: ¨Hallstatt – Millionenfach fotografiert, einmal kopiert, nie erreicht¨ , adică ¨Hallstatt – fotografiat de milioane de ori, copiat – o dată, egalat – niciodată!¨.

Imagini ale celor două localități puteți vedea aici.

Fotografiile care ilustrează acest text sunt din arhiva personală și au fost făcute în Hallstatt (evident, din Austria).

Ce ar fi dacă ați subscrie la acest blog? Promit să nu vă invadez viața cu mai mult de un text pe lună. Si nu uitati, daca v-a placut.. LIKE si SHARE. Multumesc!
    Share Button

    No Comments Yet.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *    Hit Counter provided by orange county divorce attorney