Clopotele din Tellsplatte (Elveția)

La fel de provocator, intens și plăcut precum gustul ciocolatei elvețiene e sunetul clopotelor care răsună pe malul Lacului Lucerne. În anul 2001, cei mai importanți producători de ciocolată din Elveția au pus mână de la mână și au donat localității Tellsplatte cel mai mare carillon din țară, care are nici mai mult nici mai puțin de 37 de clopote.

IMG_5356

Mie mi s-a părut încântător ca printr-o simplă apăsare pe buton să pun în funcțiune acest mecanism făcut din 6 tone de bronz. Am putut alege dintre 20 de melodii, (fiecare durează cam un minut). Pac!, apeși butonul și munții răsună cu melodia pe care vrei să o asculți. Frumos! Frumos! Parcă ești stăpânul Universului.

IMG_5358

Mi-am adus aminte acum de o întâmplare și nu mă abțin să nu o povestesc. Într-un an, în preajma Sărbătorilor, am cumpărat pentru compania în care lucram un Moș Crăciun care avea cam 1.80 m și cânta ¨Jingle Bells¨, l-am așezat în holul companiei și eram foarte încântată că oamenii au un prilej de bucurie când trec pe acolo. După vreo trei zile, omul de la firma de securitate, care stătea zi de zi în hol, chiar lângă veselul cântăreț, m-a oprit și m-a întrebat timid: ¨Fiți amabilă, credeți că putem să scoatem din priza ¨moș-crăciunul¨ măcar zece minute pe zi?¨. Atunci am realizat că el, săracul, timp de trei zile a ascultat câte opt ore pe zi ¨Jingle Bells¨. Cred că membrii familiei lui nu au avut voie să asculte în anul ăla colinde, îmi imaginez că atunci când ajungea acasă, bietul om avea nevoie de multă liniște.

IMG_5357

Elvețienii pare că s-au gândit la liniștea oamenilor din zonă, așa că imensul carillon nu este activ decât timp de 10 minute pe oră, de la fix la ¨și zece¨, iar asta doar începând cu ora 9.00. Însă turiștii care vor să asculte sunete în afara acestor intervale se pot bucura din plin de clopotele văcuțelor Milka, ce pasc liniștite în apropiere.

Fotografiile sunt din arhiva personală. 

Ce ar fi dacă ați subscrie la acest blog? Promit să nu vă invadez viața cu mai mult de un text pe lună. Si nu uitati, daca v-a placut.. LIKE si SHARE. Multumesc!
    Share Button

    No Comments Yet.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *



    Hit Counter provided by orange county divorce attorney