Crăciun în Germania: varză murată, comandată online :)

By Saturday, November 21, 2015 0 Permalink

Când pleci din România nu lași în urmă doar o mamă și un tată care suspină, prieteni care îți trimit poze să vezi cum le cresc copiii, plus – după caz – o casă, un job, niște colegi de serviciu cool. Ei, bine, când îți schimbi domiciliul, alegi să trăiești departe și de niște lucruri din astea, simple, la care nici măcar nu te gândești. Și anume. Varză murată. Leuștean. Borș (știu, dacă ați trăit în Ardeal, nu îi simțiți lipsa – ba chiar o să vi se pară barbar că am amintit aici despre borș).

 

Da, varza aia murată, pe care o iei în București din prima piață care îți iese în cale, pe care o aduci de la mama – că a umplut ea trei butoaie astă vară -, pe care ți-o dă vecina de la parter (că e gospodină și nu e an în care să nu se îngrijească să aibă în exces) – în Germania nu se găsește pe toate drumurile.

 

În Munchen, se găsește “la turci” (asta înseamnă “în unele magazine turcești sau la comercianții turci din Viktualienmarkt – piața centrală”) și în puține locuri în care se vând produse românești (eu știu două astfel de locuri, în care trebuie să suni și să te asiguri că au aprovizionat sau, după caz, că nu s-a terminat până să te dezmeticești tu). A, și, așa cum am descoperit recent, există și un magazin online, care are varză murată la vânzare. Și, poate, românii din Munchen care citesc acest text vor mai completa lista, dacă mai au ceva informații pe tema asta.

 

Eu, cum am zis, sunt genul care se adaptează repede oriunde. Nu o să scriu un text lacrimogen despre cât de grea e viața mea în Germania fără sarmale. Am trăit ani de zile și în București fără miros de sarmale de Crăciun, că eram prea ocupată ca să gătesc, după cum am scris aici. Și pentru că sunt un om căruia îi place să trăiască în prezent, nici despre mirosul de sarmale făcute de bunica, și care îmi lăsau gura apă în copilărie – cele mai bune sarmale, ever! – nu o să povestesc.

 

Dar, oameni buni, toate resorturile astea pe care mi le-am setat eu ca să mă pot bucura de clipa prezentă, așa cum e ea, în locul în care m-a dus viața, fără regrete, fără nostalgii, fără să suspin cu gândul la trecut, toate, deci, au fost date peste cap când pe grupurile de mămici românce de pe meleagurile astea, pe unde am ajuns eu,  au început să circule informații despre sarmalele pe care le pregătesc de Crăciun.

 

Nu știu cum să vă explic, dar vâltoarea asta, schimbul de păreri pe tema sarmalelor, poze cu farfurii aburinde, m-au făcut să mă gândesc anul ăsta la sarmale altfel decât până acum. Brusc, am simțit că mi-ar plăcea să fac sarmale de Crăciun (spre bucuria fiului meu, LOL). Că, oricât de bine m-am adaptat la viața de aici și cu oricâtă plăcere mănânc tot ce e la îndemână în țara asta, îmi doresc să fie pe masă ceva ce va fi pe mesele tuturor acestor mămici românce. Sarmale!

 

Hahaha! Știu, poate suna puțin cam caraghios să îți marchezi apartenența la un grup printr-o…sarma!:)

 

Dar, după ce ani de zile m-am ocupat de lucruri complicate, îmi permit în fața mea însămi, luxul de a mă bucura de lucruri simple, mărunte, – da, da, caraghioase! -, de “marile-mele-nimicuri“.

 

Așa că…am comandat online, varză murată!

 

LadyCappuccinoGermaniaMunchen

Ce ar fi dacă ați subscrie la acest blog? Promit să nu vă invadez viața cu mai mult de un text pe lună. Si nu uitati, daca v-a placut.. LIKE si SHARE. Multumesc!
    Share Button

    No Comments Yet.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *    Hit Counter provided by orange county divorce attorney